Experţi de la Bruxelles afirmă că România şi Bulgaria nu au şanse să adere la spaţiul Schengen înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa. La Consiliul European de vară, statele Schengen s-au dovedit solidare. Nu şi în problema României şi Bulgariei, a căror problemă rămâne nerezolvată.
România are puţine şanse să adere la Spaţiul Schengen înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, din primăvara anului viitor. Preşedintele Sarkozy mizează puternic pe cartea siguranţei publice, iar populaţia de rromi din România e privită de mulţi francezi drept o ameninţare. Acestea au fost principalele concluzii ale experţilor din grupurile de analiză politică de la Bruxelles, în urma Consiliului European de vară, de săptămâna trecută.
Ultimul consiliu european a arătat o faţă mai frumoasă a liderilor UE în privinţa viitorului spaţiului Schengen. Dacă acum două luni, statele membre cereau suspendarea temporară a spaţiului fără frontiere, concluziile Consiliului au dezvăluit o politică solidară a UE. Problema României şi Bulgariei rămâne, însă, nerezolvată. "E o chestiune strict politică," susţin experţii.
Solidaritate, dar nu pentru noi
Ne aflăm momentan într-o situaţie în care sprijinul UE pentru ţările care se confruntă cu imigranţii e mult mai probabil decât sancţionarea", explică Yves Pascouau, expert în politica internă a UE în cadrul European Policy Centre. Acest ajutor, care se va aplica uniform în toate statele Schengen şi la care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, lucrează în momentul de faţă, se va concretiza într-un text ce va trebui adoptat şi modificat de Parlamentul European, iar apoi votat în Consiliu.
Corupţia, principala problemă
Legea ar putea uşura aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Decizia este, însă, departe de a deveni realitate. „Teoretic, o astfel de lege ar ajuta intrarea Ro