Mai puţine cazuri de trafic de persoane au fost investigate, mai multe adăposturi pentru victime au fost închise, iar ONG-urile nu au primit fondurile necesare de la Guvern, sunt concluziile unui raport anual al Departamentului de Stat al SUA.
Oficialii de la Washington critică din nou autorităţile române pentru că nu au luat măsuri eficiente pentru a reduce traficul de persoane. La fel ca şi în anii trecuţi, Raportul Departamentului de Stat al SUA atrage atenţia asupra greşelilor pe care le fac Guvernul, poliţia şi judecătorii şi din cauza cărora mii de persoane sunt exploatate la muncă, sunt puse să cerşească sau exploatate sexual. În acest timp, cei vinovaţi scapă de multe ori de pedepsele grele din cauza lipsei de reacţie sau a indulgenţei autorităţilor.
Felicitaţi doar pentru eforturi
Americanii apreciază că autorităţile de la noi au depus eforturi pentru a reduce traficul de persoane, au identificat mai multe victime şi au amendat legea în domeniu pentru a interzice cerşetoria forţată, dar de multe ori rezultatele nu s-au şi ridicat la nivelul aşteptărilor.
Guvernul nu a răspuns dacă a investigat, pus sub acuzare sau condamnat traficanţi de persoane. În plus, au fost sesizări că procurorii au pus sub acuzare unele victime, pentru prostituţie, se mai arată în Raport.
În 2010, autorităţile române au investigat cu 42 de cazuri de trafic de persoane mai puţine decât în 2009. Peste 400 de traficanţi au fost puşi sub acuzare şi peste 200 au fost condamnaţi în 2010, 145 dintre aceştia din urmă primind sentinţe cu executare. Totuşi, există procese începute încă din 2005 împotriva unor traficanţi, care nu au fost finalizate nici până în prezent.
Autoritatea statului care se ocupă direct de victime este Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Reprezentanţii acestei instituţii ne-au declarat că din