Slătinenii de la case se vor putea lăuda că sunt orăşeni nu numai pe hârtie, urmând să beneficieze de alimentare cu apă şi racord la canalizare. Compania de Apă Olt efectuează lucrări cu fonduri europene, dar şi din venituri proprii.
Deşi Slatina este capitala unui judeţ, mii de locuitori trăiesc încă în condiţii de care mulţi locuitori de la sat beneficiază de ani buni. Primele alimentări cu apă în oraş au fost efectuate în urmă cu aproape un secol şi, cu toate astea, cei care locuiesc la casă nu au fost racordaţi nici până acum. Potrivit Companiei de Apă Olt, în prezent 15% dintre slătineni nu sunt racordaţi la reţeaua de canalizare, iar 10% la cea de apă.
„Avem baie, dar n-avem apă şi canal!”
Pe strada Armaşului, din cartierul Clocociov, nu există asfalt, gaze, canal, şi doar o parte dintre case s-au racordat la apă, de la reţeaua străzii vecine. Deşi suntem în oraş, colbul se ridică înecător de la zecile de capre mânate spre casă de la câmp, gâştele pasc în voie pe marginea şanţului, iar copiii aleargă desculţi pe uliţă.
Strada Armaşului
„Ce e pe strada noastră, e numai gropi, numai râpe! Până să ne tragem noi apă, o căram tocmai de la cişmea de la mănăstire. Acum aşteptăm canalizarea că suntem orăşeni, dar avem WC în curte. Am făcut casă mare la copii, cu baie modernă, dar fără apă şi canal”, spune Săndica Păuna. „Aşteptăm de-o viaţă să avem şi noi condiţii! Ni s-a tot promis. Este bine că în sfârşit ajung şi pe strada noastră”, spune vecina sa, Elena Trifu, în vârstă de 77 de ani.
Pe strada Basarabilor se lucrează intens la extinderea reţelei de apă. „Avem apă, dar n-are presiune decât când plouă. Când udă lumea grădinile, nu curge decât cu picătura şi când îi dă drumul, e neagră, plină de rugină şi noroi. Dar plătim taxe şi impozite la fel ca ceilalţi care au condiţii”, spune Paulina Tudoroiu.
@