Consiliile locale vor fi nevoite să preia întreaga povară a subvenţiilor, pentru ca preţul gigacaloriei să fie acceptabil pentru populaţie. Pentru a respecta indicaţiile Fondului Monetar Internaţional, Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care va elimina subvenţiile la încălzire.
Dacă Primăria Braşov nu va suporta cheltuielile suplimentare, 17.000 de familii de braşoveni se vor trezi în această iarnă cu facturi-record. La acest moment, Guvernul subvenţionează diferenţa dintre preţul real de producţie al gigacaloriei şi cel aprobat. Este vorba despre aproximativ 45% din preţul total. Dacă această diferenţă ar cădea în cârca primăriilor, subvenţia pe care consiliile locale ar trebui să o acorde, pentru a păstra aceleaşi facturi pentru populaţie, ar fi substanţială.
„Primăria suportă acum diferenţa dintre preţul aprobat de producţie, de 380 de lei/Gcal, şi preţul de livrare către populaţie, de 191,73 de lei/Gcal. La ora actuală, bugetul local este echilibrat. Dacă o nouă prevedere ar impune şi acoperirea altor costuri, ar trebui ca banii să se ia din altă parte, din buget", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Preluarea în întregime a subvenţiilor la căldură de către Consiliul Local Braşov ar fi singura variantă, pentru ca facturile braşovenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să nu sară în aer. Tetkronul cumpără acum agentul termic, de la CET şi de la centralele în cogenerare Eco-Heat Bepco, iar la preţul de achiziţie se adaugă costuri de distribuţie şi furnizare. Aşa se ajunge la un preţ total de 400 de lei/Gcal.
Primăria vrea eficientizare
Ca să nu se ajungă la o gaură în bugetul local, din cauza valorii mari a subvenţiilor pentru căldura furnizată populaţiei, edilii braşoveni au început o serie de investiţii menite să rentabilizeze sistemul centralizat. În prima etapă, se încearcă scur