Tăcerea care s-a așternut la ultimul consiliu european peste discuțiile dintre Grecia și restul statelor din zona euro prevestește furtuna. UE nu reușește să găsescă o soluție comună pentru Grecia, iar Atena trebuie să ia măsuri imediate de austeritate sau va falimenta, consideră experți de la Bruxelles.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți joi (23 iunie) și vineri (24 iunie) la Bruxelles nu au reușit să cadă de acord asupra unei poziții comune față de criza economică din Grecia, care, fiind în zona euro, afectează toate statele cu aceeași monedă europeană. La sfârșitul acestei săptămâni, Parlamentul grec ar trebui să adopte o serie de măsuri de austeritate, mai ales în privința privatizării activelor statului, şi a reducerii deficitului bugetar.
"În această săptămână Grecia se confruntă cu un moment critic. Atât viitorul ţării, cât şi stabilitatea financiară din Europa sunt în joc. Am să respect pe deplin prerogativele şi suveranitatea parlamentului elen în cadrul dezbaterii în curs de desfăşurare. Şi am încredere că liderii politici greci sunt pe deplin conştienţi de responsabilitatea care se află pe umerii lor, pentru a evita un faliment," a avertizat marți (28 iunie) comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn.
Problema statelor mai puternice din zona euro, precum și problema Greciei este că liderii lor nu sunt sinceri, susține un cunoscut expert politic și economic din Bruxelles, Janis Emmanouilidis. "Nu sunt sinceri cu poporul, nu spun că ei cunosc foarte bine ce se va întâmpla dacă nu se ia o anumită decizie. Ei știu cât de gravă este situația. Trebuie să se înhame la un drum și să spună și poporului unde vor să ajungă. Singura soluție, și nu au încotro, este să fie sinceri cu electoratul național - atât grecii, cât și nemții sau franceziii - și să fie sinceri între ei," spune Emmanouilidis.
Şi solidaritatea a