Timp de cinci ani un fost commandant de Poliţie devenit un potent om de afaceri a trăit într-un coşmar perpetuu, alimentat de ameninţări şi bătăi, după ce a intrat în mâinile cămătarilor.
Chinul lui Ion Şerban a luat sfârşit anul trecut după ce, în urma unor percheziţii şi descinderi de amploare, cămătarii au fost săltaţi din aşternuturi, cu tot cu rude. Ieri, 19 dintre ei au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, sub învinuiri de şantaj şi evaziune fiscală, cămătăria nefiind infracţiune conform Codului Penal al României.
Mărturiile lui Şerban, date în dosar, sunt tragice şi înspăimântătoare. A fost şef al Poliţiei Economice Constanţa, dar s-a retras din activitate, ca să se apuce de afaceri. Firma sa, Freedom Star, a fost una dintre primele afaceri de succes din Constanţa. Cum comerţul cu produse electrocasnice nu a mai mers, în anul 2004 a infiinţat S.C. GTS Intermed S.R.L., firmă care se ocupa cu achiziţia de terenuri şi alte active imobiliare.
A intrat în horă
Şerban le-a declarat anchetatorilor că uneori nu dispunea de suficiente lichidităţi pentru a plăti chilipirurile, aşa că s-a gândit să apeleze la cămătari. Din acel moment a intrat într-o horă din care nu a mai ieşit decât după cinci ani.
Cămătarii din Piața Chiliei sunt liberi
Cel mai înrăit dintre cămătarii săi a fost Samet Tair de la care a împrumutat, în iulie 2007, suma de 47.000 euro şi 5.000 de dolari, reprezentând 215.361 lei. A plătit cu tot cu dobânzi 87.720 de euro, 10.300 de dolari şi 60.190 de lei, reprezentând 465.198 lei. Asta înseamnă că 249.838 de lei au reprezentat dobânzi cămătăreşti.
O lună mai târziu, Şerban a luat de la acelaşi cămătar suma de 5.000 de dolari. A restituit cu tot cu dobânzi, timp de un an, 9.600 de dolari.
Cămătari recent eliberați, prinși pentru furt
În total, timp de pa