Aproape 3.800 de microîntreprinderi SRL-D s-au înregistrat la Registrul Comerţului în urma lansării programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, prin care statul acordă 10.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri. Pentru acest program au fost alocaţi 21 mil. lei (5 mil. euro), fondurile se vor termina în iulie.
Cele mai multe firme au fost înregistrate în Bucureşti (461) şi Cluj (289), urmate de judeţele Braşov (224), Bihor (152) şi Galaţi (147). Tinerii şi-au ales domenii de activitate precum întreţinerea şi repararea autovehiculelor (175), fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (124), lucrări de construcţii (113), restaurante (87) şi transporturi rutiere de mărfuri, comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (71).
Ca să poată fi înfiinţate cu ajutorul finanţărilor de la stat, firmele tinerilor - denumite SRL-D, aceasta fiind o nouă denumire înregistrată oficial, D provenind de la "debutant" - nu trebuie să desfăşoare activităţi în următoarele domenii: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
Silviu Andrei Petran, un tânăr de 26 de ani, absolvent al unei facultăţi de turism şi angajat în vânzări al unei multinaţionale din telecom, este unul dintre tinerii care au primit 10.000 de euro finanţare nerambursabilă de la stat pentru a dezvolta o agenţie de turism.
După ce a aflat despre programul pentru tineri întreprinzători, implementat de stat în februarie şi pentru care s-au alocat 5 mil. euro, el a