Şocul suferit de bugetele românilor după decizia Guvernului României de a creşte taxa pe valoarea adăugată de la 1 iulie 2010 a trecut. Pentru vistieria statului, bilanţul este pozitiv. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Acum aproximativ un an, guvernul , constrâns pe de o parte de FMI şi pe de altă parte de Curtea Constituţională, care nu a acceptat reducerea pensiilor, lua una dintre cele mai grele decizii: majorarea TVA de la 19% la 24%.
În timp ce analiştii şi patronatele făceau previziuni sumbre privind preţurile mari şi evaziunea în creştere, ca să reducă din şocul măsurii, lanţurile de magazine precum Carrefour, Metro şi Real au anunţat că vor întârzia scumpirile generate de decizia autorităţilor.
Creşterea TVA era singura măsură corectă care putea fi luată atunci de autorităţi, consideră analistul Ilie Şerbănescu. Cristian Pârvan, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri, spune că măsura a dus la scumpiri accentuate şi, deseori, nejustificate. În consecinţă, a avut loc o creştere galopantă a inflaţiei, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Majorarea TVA, la care s-a adăugat scumpirea alimentelor şi a petrolului la nivel internaţional, s-au tradus pentru români în creşteri anuale de preţuri în medie cu 7-8%.
Cât a câştigat bugetul
Majorarea TVA a adus încasări cu 32% mai mari, în al doilea semestru din 2010, faţă de perioada similară din 2009, potrivit Finanţelor. Astfel, majorarea TVA a adus la vistieria statului un plus de 4,5-6 miliarde lei, numai în a doua jumătate din 2010.
În primele cinci luni din 2011, taxa a adus cu 35,6% mai mulţi bani decât în perioada similară din 2010, ajungând la 17,9 miliarde lei. Diferenţa faţă de anul trecut este de 4,7 miliarde lei.
SPERANŢE
Ce şanse avem ca taxa să scadă
Odată majorată taxa, aceasta nu va