"Bancile cu capital elen din Romania fac bine. Sunt increzator in asta. Riscul este exclusiv legat de contagiune care ar putea duce la dezastru, prin canalul deponentilor. O banca, indiferent de cat de solida este, daca e atacata de deponenti pentru a-si retrage banii, evident ca se va prabusi. In cazul - foarte putin probabil - al unui dezastru, reamintesc ca nu numai Statele ar putea prelua bancile, ci si entitati private cum ar fi alte banci. Acestea sunt insa simple supozitii, repet. Daca nimeni nu va dori sa le preia, iar atacurile continua, atunci probabil ca Statele vor interveni”, a declarat pentru HotNews Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale.
Un raport al Deutsche Bank invoca posibilitatea ca guvernele din Est să preia subsidiarele băncilor elene in cazul agravarii problemelor economice ale Greciei. Ipoteza este considerata nerealista de autoritatile romane. “Cu privire la cele 7 banci care opereaza, toate au un comportament normal, isi desfasoara activitatea bine si onest si au un comportament corect pe piata romaneasca”, a explicat presedintele Basescu, invocand o discutie cu Guvernatorul Mugur Isarescu. Bancile romanesti cu capital elen detin circa 27% din piata.
E drept, in ultima perioada acestea incearca sa stranga lichiditati din piata, oferind dobanzi peste medie atat la lei cat si la valuta. Explicatia e simpla: bancile mama nu mai au resursele din trecut, iar de pe piata interbancara e mai dificil sa ia. Moody's a redus recent ratingurile a opt bănci greceşti, şase dintre acestea fiind prezente şi pe piaţa locala. Astfel, agenţia de evaluare a redus ratingurile National Bank of Greece (Banca Românească), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (Alpha Bank România) şi Piraeus Bank (Piraeus Bank România) de la Ba3 la B3. De asemenea, calificativele de credit ale celorlalte două bănci elene cu subsidi