Din cele peste 11.000 de cabinete stomatologice din România doar 30% au contract cu sistemul public de asigurări, iar după anul 2008 un număr mare de cabinete au fost închise din lipsă de pacienţi. Sursa: Andreea Tanase
Datele au fost furnizate în urma unei cercetări de piaţă „Practici curente din domeniul ergonomiei, preventiei si managementului în stomalogie”, care face parte dintr-un proiect cofinantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni”.
Rezultatele studiului arata că stomatologii doresc, pe cât posibil, evitarea birocratiei, ceea ce explica si procentul mic al celor care lucrează cu casele de asigurări, care reprezintă o sursă de venit secundar doar pentru 30% dintre aceştia. În România sunt înregistrate aproximativ 11.000 de cabinete de stomatologie şi 2.200 de laboratoare de tehnica dentară.
Începând cu finele lui 2008, odată cu debutul crizei economice, numeroase cabinete au devenit neprofitabile, provocând scăderea veniturilor medicilor stomatologi, sau chiar închiderea cabinetelor, ceea ce a condus la un adevărat exod al specialiştilor în ţări occidentale.
Costurile tratamentelor, după pacient şi concurenţă
Studiul amintit mai arată că doar 31% dintre repondenţi urmaseră un curs de managment de cabinet, ceea ce se reflectă direct în politica de preturi, 47,7% dintre cei care au participat la ancheta inspirându-se de la concurenta, iar 14,3% modificând costurile în funcţie de pacient.
Cercetara a fost efectuată pe un număr de 300 de medici de medicină dentară, manageri de cabinete private, la nivel national, în cele cinci regiuni de dezvoltare acoperite în proiect (Bucuresti, Bucuresti-Ilfov, Iasi, Constanta, Timisoara).