Economia Europei este supusa unor riscuri majore, ca urmare a instabilitatilor deja extinse in sudul continentului.
Pericolul, vizibil chiar de la declansarea crizei din Grecia, cu peste un an in urma, n-a fost corect evaluat din start, ceea ce a permis vechilor carente sa prolifereze, este de parere Joschka Fischer, fost ministru de Externe si vicecancelar al Germaniei, in perioada 1998-2005.
Se confirma acum ceea ce se putea intui de la inceput: ca pericolul insolventei apasa din nou Grecia, iar haosul fiscal nu este exclus nici in alte state, aflate la periferia sudica a UE. Practic, se demonstreaza cum, intr-un moment de cumpana, UE ezita.
Riscul unei noi crize financiare la nivel global, cu repercursiuni de felul celor din 2008, poate fi un semnal de esec asupra intregii zone euro, cu consecinte incalculabile pentru insasi piata comuna, este de parere Joschka Fischer, potrivit unei analize publicate pe Project Syndicate.
Totusi, UE inca se mai comporta ezitant, influentata de egocentrisme nationale sau managemente defectuoase. Este usor de observat ca statele pot falimenta odata cu companiile, dar, spre deosebire de companii, statele falimentate nu dispar.
Ca urmare, exercitarea de presiuni asupra statelor sau penalizarea lor demonstrativa n-ar fi decat demonstratii contraproductive.
Cine plateste datoriile altora?
Statul aflat in dificulate trebuie ajutat, fiind singurul factor care, salvandu-se pe el insusi, poate salva, la randul sau companiile, deschizand drumul iesirii din criza.
In acest ceas al doisprezecelea, a devenit limpede pentru oricine ca Grecia nu va depasi criza decat printr-o reducere masiva a datoriilor cumulate. Ramane insa de clarificat in ce masura vor fi in stare sa tina sub control managementul restructurarii datoriilor.
Traim momentu