Conducerea BNR vorbeşte în argumentaţia deciziei de politică monetară de faptul că, deşi evoluţiile recente ale inflaţiei sunt compatibile cu anticipările reluării dezinflaţiei pe fondul disipării efectului majorării TVA, riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie semnificative. Deşi analiştii aşteptau eventuale comentarii legate de impactul situaţiei din Grecia, acestea nu se regăsesc decât voalat în comunicatul BNR.
Deficitul de cerere ajută dezinflaţia
“Rata anuală a inflaţiei a crescut marginal în luna mai, de la 8,34% în luna precedentă la 8,41%, în condiţiile unei temperări relative a creşterii preţurilor volatile şi a celor administrate. Evoluţia este compatibilă cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu a inflaţiei publicată de BNR (Raportul asupra inflaţiei, mai 2011), care anticipează reluarea dezinflaţiei pe fondul disipării efectului direct al majorării cotei TVA, precum şi al persistenţei deficitului de cerere agregată”, potrivit comunicatului băncii centrale.
Industria şi exporturile frânează, creditul privat dă semne de revigorare uşoară
Totodată, BNR remarcă faptul că statisticile recente indică temperarea ritmului anaul de creştere a producţiei industrial şi a exporturilor, precum şi prelungirea scăderii cererii interne. În acelaşi timp, însă, se remarcă semne incipiente de revigorare a creditării, asociate inclusiv continuării scăderii ratelor dobânzilor practicate de bănci la împrumuturi şi depozite, cu toate că ritmul anual de creştere în termeni reali a creditului acordat sectorului privat, în principal a împrumuturilor în monedă naţională, a rămas deocamdată în teritoriu negativ.
Inflaţia rămâne sub presiunile externe
Riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie semnificative. Preocupante rămân evoluţia preţurilor internaţionale ale materiilor prime, incertitudinile privind cale