Elevii care au susţinut astăzi proba de matematică M2 au ieşit din examen cu o nelămurire legată de rezolvarea unuia dintre exerciţii. Cu toate că acel enunţ le-ar fi adus doar 5 puncte din 100, aceştia nu s-au putut abţine să nu ridice problema: "au fost aranjamente sau combinări?".
A patra cerinţă a primului subiect le-a ridicat probleme liceenilor de la profilul real sau tehnologic care au susţinut proba de matematică M2. „Aranjament sau combinare? Ştie cineva?”, au început să se întrebe liceenii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” imediat după ce au ieşit din examen. Părerile au fost împărţite.
Cerinţa era enunţată astfel: „Determinaţi numărul submulţimilor ordonate de 2 elemente ale unei mulţimi cu 7 elemente”. Profesorii de matematică sunt însă fermi, era vorba despre un aranjament, nicidecum de o combinare şi explicaţia este simplă. „Dacă s-a specificat că este vorba de o mulţime ordonată, atunci nu poate fi decât aranjament. Dacă nu era specificat asta, elevii se puteau gândi la combinare. Este vorba de aranjamente de 7 luate câte 2. Răspunsul este 42”, a explicat Ştefan Vlaston, profesor de matematică.
Elevii Colegiului „Virgil Madgearu” au ieşit cu zâmbete mimate pe faţă, cât să-i liniştească pe părinţii care se aliniaseră în faţa liceului de la ora 9.00. „A fost acceptabil. Numai la ultima integrală nu mi-a dat”, povesteşte Laura.
Verdictele date subiectelor se adună cu fiecare dintre liceenii care se întorc cu pixurile şi buletinul în mână din centrul de examen: „cam greu”, „aşa şi-aşa”, „uşor”, „am făcut tot”, „mai vin la toamnă”. Chiar după ce s-au împrăştiat după ora 12.00, în locul banalului „la revedere” şi aruncat un „a fost combinare!!!”.
CITIŢI ŞI:
Subiectele la istorie şi subiectele la matematica 2 la a doua proba scrisa la Bacalaureat 2011
Perle BAC 2011: „Momentan sunt civil şi mă c