Subfinanţare. Clasificarea unităţilor medicale făcută de Ministerul Sănătăţii s-a făcut degeaba. Sumele alocate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov, după noul sistem de clasificare, nu sunt suficiente, iar unităţile medicale riscă să rămână fără bani.
Mult trâmbiţata clasificare a spitalelor s-a transformat repede în „clasificarea sărăciei" în unităţile medicale de stat. Managerii spitalelor braşovene spun că, după noua formulă de calcul, se aleg cu mai puţini bani decât anul trecut. Explicaţiile oferite de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov sunt legate de imposibilitatea negocierii sumelor alocate şi de aplicarea strictă a sistemului de calcul.
În condiţiile date, banii prevăzuţi în contractele care se vor semna între spitale şi CAS, chiar în aceste zile, sunt insuficienţi pentru perioada pentru care sunt prevăzuţi, respectiv şapte luni. Directorii unităţilor medicale spun că, şi anul acesta, spitalele din Braşov vor sta în toamnă, cu mâna întinsă, la rectificarea bugetară.
Banii ajung doar cinci luni
Spitalul Judeţean Braşov, unitate medicală de rangul al II-lea, va primi prin noul contract 32.000.000 de lei, ceea ce reprezintă decontarea a 3.000 de cazuri, pe lună.
„Nu avem cum să întindem aceşti bani pe şapte luni. Această sumă ne-ar ajunge doar pentru plata utilităţilor şi a salariilor. Ca să ne descurcăm, ar trebui să primim bani măcar pentru 3.300 de cazuri. Aşa că, am împărţit suma alocată doar pe cinci luni, după care vom aştepta rectificarea bugetară. Clasificarea a mărit practic tariful decontat pe fiecare caz, dar ni se decontează mai puţine cazuri, faţă de anul trecut. Deci suntem în aceeşi situaţie, Casa naţională nu are bani şi împarte aceleaşi fonduri", este de părere Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.
În medie, anul trecut, 3.860 de pacienţi au avut