Aproape jumătate din plaja litoralului românesc dată spre închiriere, circa 570.000 de metri pătraţi, este administrată de zece companii private, din care doar trei au ca obiect principal de activitate hoteluri, restul derulând activităţi în manipulare mărfuri în port, comerţ de piese pentru autovehicule, publicitate sau editare ziare, după cum arată datele de la Ministerul de Finanţe.
Unele companii, care au participat la licitaţii în perioada 2006-2008, au în administrare plajele de la Marea Neagră pe zece ani, în timp ce acelea care au semnat contracte de concesiune vor administra parcele de plajă chiar şi pe 25 de ani.
"Am participat la licitaţie în aprilie 2011 pentru administrarea plajei din faţa hotelului Europa din Eforie Nord şi din cauză că la licitaţie am fost în competeţie cu importatori de fier şi cu companii care nu au nicio legătură cu industria hotelieră a trebuit să dau un preţ foarte mare pentru câştigarea licitaţiei, ceea ce nu este normal", a declarat omul de afaceri George Copos, care are două hoteluri la mare (Astoria şi Europa). Hotelul omului de afaceri de la mare Europa, cu 221 de camere, este singura unitate de patru stele din Eforie Nord, restul fiind clasificate de la o stea la trei stele.
George Copos a precizat că a trebuit să participe la licitaţia pentru administarea plajei, având în vedere că în contractele cu operatorii din străinătate care aduc turişti în Eforie Nord se cerea ca hotelul să ofere plajă.
Puţini hotelieri sunt administratori de plaje
Omul de afaceri susţine că ar fi plătit o sumă mult mai mică pe administrarea plajei din faţa hotelului dacă nu intra în competiţie cu firmele ce voiau să administreze plajă fără să aibă vreo activitate în turism. "Am oferit 12-13 lei pe metru de plajă pentru a câştiga licitaţia", a spus Copos. În opinia lui, administrarea plajelor ar trebui să fie