Bacalaureatul 2011 se anunţă de pe acum drept cel mai draconic de până acum, sub aspectul vânătorii declanşate de Ministerul Educaţiei împotriva celor care fac fraude în timpul examenului, fie ei elevi sau profesori.
Sunt însă şi locuri în care vigilenţa ministerială e înşelată cu brio, iar complicitatea dintre cei care dau examenul şi cei care ar trebui să-l supravegheze nu ţine cont de sancţiunile dure care planează.
Un învăţător care a supravegheat examenul scris la limba română de luni a făcut următoarea mărturisire, cu rugămintea de a păstra anonime orice informaţii legate de identitatea liceului bucureştean, din teama de nu avea probleme ulterioare: "Când m-am uitat pe monitorul conectat la camera de supraveghere am constatat stupefiată că obiectivul camerei era îndreptat spre tavan, în loc să fie orientat spre băncile elevilor care susţineau examenul. Nu am apucat să anunţ pe nimeni, că a venit altcineva din cadrul comisiei care, sub pretextul că trebuie să regleze camera, a stins monitorul, ca să nu mai vedem că de fapt se înregistrează imagini cu tavanul".
În timpul examenului, cei doi supraveghetori au fost surprinşi să constate că un profesor a intrat în clasă cu un teanc de ciorne ştampilate şi semnate de şeful comisiei de examinare şi a întrebat elevii dacă vreunul are nevoie de ciornă.
Câţiva au ridicat mâna şi au primit. La început, supraveghetorul nu şi-a dat seama ce se petrece: "Ni s-a părut un pic ciudat că intră un alt profesor în sală şi îi întreabă pe elevi, fără să se consulte cu noi, dacă au nevoie de ciorne.
Asta, în contextul în care pe catedră noi aveam două teancuri de ciorne special pregătite şi mai ales că noi la fiecare 10 minute îi întrebam pe cei care dădeau examenul dacă are vreunul nevoie de ciornă. Când mă plimbam printre bănci, am constatat că o parte din foile de ciornă au altă culoare decât cele car