Pacientele plătesc în jur de 2.500 de euro pentru o operație de cezariană în spitalele private și peste 1.000 de euro la cele de stat, dar până să ajungă aici, alți bani sunt dați pentru investigațiile și analizele lunare.
„71% dintre gravide sunt luate în evidenţă în primul trimestru de sarcină, alte 21% dintre mame ajung la medicul de familie abia în trimestrul II sau chiar la naştere, 2%“.Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu realizat la sfârșitul lunii trecute de Organizația World Vision România.
Multe mame recunosc însă sub protecția anonimatului că le este foarte greu să ajungă la un medic din cauza tarifelor de pe timpul sarcinii care se adaugă prețului piperat pe care părinții trebuie să îl achite la naștere.
Lista investigaţiilor pe care femeile însărcinate ar trebui să le efectueze este foarte lungă. Numai în primul trimestru de sarcină, viitoarele mame trebuie să facă analize pentru: determinarea grupei de sânge și a RH-ului a sa și a partenerului, a hemoglobinei, examen de urină, determinare și dozare anticorpi (test screening cu prelevare probă de sânge), analiza pentru rubella, sifilis, HIV, Chlamydia și multe altele la care se adaugă și confirmarea ecografică a diagnosticului de sarcină.
O consultație variază între 70 și 100 de lei, interpretarea analizelor costă în jur de 30 de lei, iar ecografia este peste 200 de lei. Și analizele sunt taxabile, fiind de câteva zeci de lei fiecare.
În fiecare lună, pentru a se asigura că sarcina este normală, medicii recomandă tot felul de analize importante cum ar fi și screeningul pentru boli congenitale pentru depistarea sindromului Down, urmat de triplu test de morfologie fetală.
Începând cu săptămâna 36, femeia trebuie să vină în vizită la medic săptămânal pentru examen clinic și cardiotocogramă.
„Trebuie sa ai niște bani puși deoparte ca să f