Investiţiile publice sunt în scădere de doi ani şi jumătate, exporturile încetinesc, iar creşterea economică este anemică.
Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au fost pe o tendinţă descendentă în ultimii doi ani şi jumătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de 26,7 mld. lei, iar scăderile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare.
În 2010 guvernul Boc a investit numai 19,4 mld. lei, pentru ca în primele cinci luni ale acestui an să cheltuiască numai 5 mld. lei.
Pe hârtie guvernul Boc are foarte multe programe, dar în realitate investiţiile statului sunt la pământ. Iar calitatea slabă a infrastructurii demonstrează eficienţa scăzută a cheltuielilor realizate. De la "cheltuielile de capital ale statului" s-a aşteptat ieşirea din criză, dar banii nu s-au dus în economie, ci în salarii şi pensii, spune analistul Aurelian Dochia.
Bani sunt, dar nu avem proiecte viabile, acuză Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Directorul general interimar al FMI, John Lipsky, a spus luni-seară, după aprobarea primei evaluării a noului acord, că este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor de la UE.
De asemenea, el a spus că este necesar ca guvernul să facă eforturi suplimentare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012, care este an electoral.
"În sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor", a declarat Lipsky.
În anii de criză 2009 şi 2010 investiţiile publice nu şi-au jucat rolul de pârghie a programului anticriză, în pofid