Peste 300 de matematicieni români şi străini, profesori la cele mai prestigioase universităţi din străinătate, vor prezenta în paralel, începând de astăzi, cele mai bune lucrări de specialitate din domeniul matematicii. Cea de-a şaptea ediţie a Congresului matematicienilor români, o reuniune care a avut loc pentru prima dată în anul 1929 (în Cluj), se va desfăşura în perioada 29 iunie- 5 iulie în Braşov.
La eveniment vor participa peste 400 de profesori de matematică, dar numai 300 vor avea expuneri.
"Cei mai mulţi sunt profesori de matematică români, dar şi străini, care provin din peste 30 de ţări, iar unii sunt plecaţi din ţară de 40 de ani. Ei lucrează în universităţi prestigioase din top 10 la nivel mondial, precum Harvard, Princeton, MIT sau Paris VI", a spus Lucian Beznea, prof. dr. în cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române şi organizator al evenimentului.
Printre profesorii care vor susţine prezentări se numără Doina Ciorănescu, profesor de matematică în cadrul Universite Pierre et Marie Curie-Paris VI (Franţa), Sergiu Klainerman, profesor în cadrul Princeton University (SUA) şi Camil Muscalu, profesor în cadrul Cornell University (SUA).
Primele ediţii ale Congresului matematicienilor români au avut loc la Turnu Severin (1932), Bucureşti (1945, 1956 şi 2007) şi Piteşti (în 2003), reuniunea fiind suspendată în perioada comunismului. Organizatorii şi-au propus ca începând cu acest an Congresul matematicienilor români să se realizeze o dată la 4 ani. Organizarea evenimentului a durat un an şi jumătate. "Fiecare matematician va trebui să prezinte o lucrare absolut originală, acesta fiind şi scopul congresului. De regulă, astfel de lucrări sunt elaborate într-o perioadă de câţiva ani", a mai spus Beznea.
Profesorii de la universităţile din ţară care nu lucrări de susţinut pot participa numai la secţi