Banca Centrala a decis, conform asteptarilor pietei, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale bancilor, se arata intr-un comunicat al institutiei.
BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare.
Rata anuală a inflaţiei a crescut marginal în luna mai, de la 8,34 la sută în luna precedentă la 8,41 la sută, în condiţiile unei temperări relative a creşterii preţurilor volatile şi a celor administrate. Evoluţia este compatibilă cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu a inflaţiei publicată de BNR (Raportul asupra inflaţiei, mai 2011), care anticipează reluarea dezinflaţiei pe fondul disipării efectului direct al majorării cotei TVA, precum şi al persistenţei deficitului de cerere agregată.
Cele mai recente date statistice relevă, totodată, moderarea în luna aprilie a ritmului anual de creştere a producţiei industriale şi a exporturilor, precum şi prelungirea valorilor negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanţi pentru evoluţia cererii interne. În acelaşi timp, însă, se remarcă semne incipiente de revigorare a creditării, asociate inclusiv continuării scăderii ratelor dobânzilor practicate de bănci la împrumuturi şi depozite, cu toate că ritmul anual de creştere în termeni reali a creditului acordat sectorului privat, în principal a împrumuturilor în monedă naţională, a rămas deocamdată în teritoriu negativ.
Riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie semnificative. Preocupante rămân evoluţia preţurilor internaţionale ale materiilor prime,