Christine Lagarde, ministrul de Finanţe al Franţei, a fost numită director general al Fondul Monetar Internaţional (FMI) de către board-ul instituţiei financiare, pentru un mandat de cinci ani începând din 5 iulie. “Board-ul FMI a ales-o astăzi (marţi, n.r.) pe Christine Lagarde ca director general al Fondului şi preşedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, începând cu 5 iulie 2011“, se arată într-un comunicat al FMI.
Lagarde şi-a asigurat postul după ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia şi Rusia, i-au susţinut candidatura. Statele Unite au anunţat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde înaintea şedinţei de marţi a celor 24 de membri ai board-ului director. Singurul contracandidat pentru postul de şef al FMI a fost Agustín Carstens, guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului. Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzaţii de viol, respinse de fostul oficial.
Cine este Lagarde ?
Determinarea ca negociator şi experienţa în privinţa crizei din zona euro îi vor asigura, probabil, noului şef al FMI, Christine Lagarde, prima femeie care ocupă această funcţie, preluarea fără probleme a conducerii instituţiei, confruntată cu unele din cele mai grave provocări din istoria sa.
Carisma şi expertiza în relaţii internaţionale obţinute în timpul mandatului de ministru de Finanţe al Franţei vor cântări greu în relaţia cu guvernele din întreaga lume odată cu preluarea postului de la fostul director general Dominique Strauss-Kahn. Susţinătorii afirmă că Lagarde, în vârstă de 55 de ani, va avea suficientă forţă politică pentru a forţa statele supraîndatorate din zona euro să implementeze reformele bugetare promise. Totuşi, lipsa unei cariere în mediul academic economic şi probabilitatea ca Lagarde să continue aceleaşi politici cons