Măsura e bine văzută, în contextul în care România are una dintre cele mai mici rate de absorbţie. România încearcă să imite Bulgaria prin înfiinţarea unui minister al Fondurilor europene. Între timp, Sofia îşi aduce experţi străini.
Ideea înfiinţării unui unui minister care să se ocupe exclusiv de absorbţia fondurilor europene, discutată la începutul acestei săptămâni în coaliţia guvernamentală de la Bucureşti, găseşte ecouri pozitive la Bruxelles. În contextul în care România, alături de Bulgaria şi Grecia, sunt considerate state-problemă în ce priveşte absorbţia fondurilor europene, orice măsură în această direcţie este văzută la Bruxelles ca un pas înainte.
"Salutăm orice efort al autorităţilor române care ar duce la creşterea absorbţiei fondurilor europene", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Politica regională, Johannes Hahn. Declaraţia trebuie văzută şi ca o încurajare, dar şi ca un semn al nemulţumirii care domneşte la Bruxelles în legătură cu performanţele României, Explică surse europene.
Un telefon de la comisar face minuni
La ultimul Consiliu European, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a venit la Bruxelles împreună cu premierul Emil Boc. Aceasta a fost o premieră, până acum doar preşedintele fiind un obişnuit al Consiliilor şi al diferitelor reuniuni politice, unele informale, care au loc cu ocazia Consiliilor. Potrivit mai multor surse europene, premierul Boc a avut o conversaţie la telefon cu Johannes Hahn, comisar european pentru dezvoltare regională. În urma acestei discuţii a apărut ideea potrivit căreia Guvernul de la Bucureşti ar putea nominaliza un responsabil politic pentru toate chestiunile care ţin de politica regională şi de fondurile structurale, atât pentru perioada 2007 - 2013, cât şi pentru viitorul buge