Comisia Europeană lansează marea negociere a bugetului comunitar pentru 2014-2020. Textul propunerii este dezbătut miercuri şi poate şi joi la Bruxelles de colegiul de comisari. Proiectul prevede mai puţini bani pentru agricultori şi regiunile sărace şi mai mulţi bani pentru inovaţie, cercetare şi educaţie.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Contrar a ceea ce se practica până în prezent, bugetele alocate Politicii Agricole Comune şi politicii de coeziune vor trebui să scadă.
Suma destinată subvenţiilor pentru fermierii europeni, de aproximativ 400 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, ar putea fi doar puţin diminuata dupa 2014.
Regiunile sărace sint şi ele vizate de această modificare de viziune comunitară, ele pierd subvenţii în favoarea dezvoltării sectorului cercetare.
Inovaţia şi educatia sint şi ele marile câştigătoare ale loteriei bugetare întrucât împreună cu cercetarea, acestea ar trebui să ajute Europa să devină un lider economic mondial.
În fine, UE ar trebui să se doteze cu un sistem de resurse proprii, altul decât taxele vamale care reprezintă pentru moment unica sursă de venit pentru visteria comunitară.
Un impozit european, o taxă pe energie, o taxă pe emisiile de CO2, o taxă financiară, iată câteva dintre ideile explorate, fără succes pâna acum de Comisia Europeană.
Pentru moment, UE este alimentată în principal de contribuţiile statelor membre care se ridică la 1.7% din PIB al fiecăruia în termen de angajamente de plată. În mod real, contribuţia variază în jur de 1% din PIB.
Dar vremurile sint grele şi state ca Marea Britanie şi Germania ar vrea să restrângă această contribuţie. Londra se aşteaptă de altfel să fie dezamăgită şi pentru ca al său « british rebate » prin care o parte din contribuţie i se restituie anual, este repus în chestiune.
Bugetul viitor al