Autorităţile române vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, fiind nevoie în special de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi a absorbţiei fondurilor UE, a afirmat John Lipsky, directorul general interimar al FMI, informează Mediafax. Consiliul Director al FMI a aprobat luni seară prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispoziţia României a doua tranşă, de 481 milioane euro. "România a avut un start puternic în cadrul noului aranjament. Toate ţintele au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu pierdem câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile de investiţii şi creştere economică", a mai spus Lipsky.
Pe partea financiară el spune că presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile internaţionale la alimente şi combustibil.
România a îndeplinit ţintele cantitative pentru T1, printre care cele legate de deficitul bugetar, arierate, cheltuieli primare, şi a adoptat unele măsuri de reformă care trebuiau realizate până la data board-ului, cum ar fi reforma ANAF sau legislaţia privind preţul gazelor. Noul acord de tip preventiv, încheiat în martie, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Până la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispoziţia României încă două tranşe, în valoare de 480 milioane euro fiecare. Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la UE şi de un împrumut de 400 milioane euro de la Banca Mondială.
Autorităţile române vor trebui