Alegerea d-nei Christine Lagarde în fruntea FMI a fost salutată de ţările occidentale şi de instituţiile internaţionale, mai puţin de ţările emergente şi de ONG-uri. Primele reacţii au venit, cum era de aşteptat, din Franţa. Într-un comunicat, preşedinţia franceză îşi exprimă satisfacţia pentru faptul că o femeie a ajuns la o asemenea responsabilitate internaţională.
Palatul Elysée a salutat şi o victorie pentru Franţa. Satisfacţie şi din partea socialiştilor francezi : fostul secretar al socialiştilor francezi, François Hollande, şi posibil candidat la preşedinţia franceză, a salutat alegerea d-nei Lagarde dar i-a cerut să înţeleagă că nu mai este ministru al lui Nicolas Sarkozy.
El i-a cerut să continue reformele începute de predecesorul ei, Dominique Strauss-Kahn.
Pe plan internaţional, Wolfgang Schäuble, ministrul german al Finanţelor, a vorbit de o “alegere excelentă”, la fel preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, dar şi Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale : “Astept cu nerăbdare să lucrăm impreună”.
Agustin Carstens, guvernatorul Băncii Mexicului, şi fost rival al d-nei Lagarde în cursa pentru şefia FMI, a declarat că “ministrul francez al Economiei este o persoană foarte competentă” dar i-a cerut să se gandescă la reformă pentru a da mai multă legitimitate instituţiei.
Ţările emergente din Asia au salutat fără entuziasm victoria d-nei Lagarde şi i-au cerut să îşi numească colaboratori care să le reprezinte. Din partea societăţii civile, Oxfam, un cunoscut ONG care militează contra sărăciei în lume a considerat alegerea d-nei Lagarde “un simulacru” care prejudiciază credibilitatea FMI. Ştefan Popescu: Alegerea lui Christine Lagarde, salutată de Occident
Alegerea d-nei Christine Lagarde în fruntea FMI a fost salutată de ţările occidentale şi de instituţiile internaţionale, mai puţin de ţările em