Incidența cazurilor de copii născuți cu malformații este aproape dublă față de medie în zonele minelor cu exploatare de suprafață din SUA. Studiul, publicat în revista ”Environmental Research” și analizat de ”The Huffington Post”, a examinat peste 1,8 milioane de înregistrări de nașteri din perioada 1996-2003, în statele americane din regiunea Appalachian –Virginia de Vest, Virginia, Kentucky și Tennessee.
Studiul constată că ratele pentru șase din cele șapte tipuri de malformații congenitale – circulator/respirator, ale sistemului nervos central, muscular-scheletice, gastro-intestinale, urogenitale și ”altele” – au crescut în apropierea zonelor în care se află exploatări miniere de suprafață ale cărbunelui (care prevăd decaparea munților, la fel ca în cazul Roșiei Montana).
”Ratele pentru orice anomalie au fost de aproximativ 235 la 100.000 de nou-născuți în zonele miniere muntoase, față de 144 la 100.000 de nou-născuți în afara zonelor miniere”, se arată în studiu. Deși nu la fel de mare ca în cazul exploatărilor de suprafață, cercetarea a constatat, de asemenea, o creștere a incidenței de malformații congenitale și în comunitățile de lângă minele subterane.
”The Huffington Post” face trimitere și la un studiu publicat în luna mai de către cercetătorii de la West Virginia University, care arată că locuitorii din apropierea zonelor cu exploatări miniere de suprafață au o sănătate deficitară și o calitate mai scăzută a vieții decât media. Rezidenții din Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest și Virginia au fost contactați aleatoriu prin telefon și întrebați câte zile de sănătate mentală și fizică deficitară au trăit în ultima lună. Conform studiului, locuitorii din zonele miniere cu exploatări de suprafață au raportat, în medie, 18 zile nesănătoase pe an mai mult decât locuitorii din alte zone.
Anul trecut, am prezentat, pe VoxPublica, alte do