Constantin Roibu pare a fi pus stăpânire pe combinatul din Vâlcea. Presa a prezentat pe larg interesele managerului și cum este căpușat Oltchim, însă autoritățile nu au luat nicio măsură.
Mândria vâlcenilor de acum 20 de ani, atunci când combinatul chimic se afla pe primul loc în Europa Centrală și de Est, a pălit ușor din 2007, an în care compania a intrat pe pierderi. Culmea este că de atunci Oltchim nu a reușit să treacă de handicap și a acumulat pierderi peste pierderi, fără însă ca autoritățile să ia vreo decizie în acest sens. Dacă la Transelectrica, Transgaz, Romgaz și altele (companii cu rezultate pozitive), cât și la cele cu pierderi - Termoelectrica, CNH sau SNLO, Ministerul Economiei a schimbat conducerea fără să clipească, la Oltchim lucrurile au rămas la fel. Mai exact, în mâinile unui singur om Constantin Roibu.
Cum a reușit acesta să rămână la conducerea combinatului este greu de explicat.
„Iscusința, nu am o altă explicație. Domnul Roibu are un talent în a explica situația combinatului fiecărui nou secretar de stat, fiecărui nou președinte AVAS (Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului – n.r.)“, crede Răzvan Orășanu, fost șef al AVAS și consilier al premierului în perioada 2005-2008. Potrivit acestuia, Roibu trebuie judecat în funcție de rezultatele economice ale combinatului, și nu în funcție de vechimea avută ca director general al acestuia.
„Baronii economiei românești îi găsim la regiile și companiile de stat“
Acesta este mesajul transmis chiar de șeful statului, Traian Băsescu, după întâlnirea avută, în luna mai, cu oficialii FMI, așa cum am arătat și în numărul anterior al revistei Capital. Deranjat de arieratele uriașe înregistrate de companiile de stat și de stocurile realizate pentru a servi clientela politică, președintele României a tras un semnal de alarmă, dar se pare că acesta nu a ajuns și la