Investiţiile străine au scăzut cu 60%, în 2010 faţă de 2009, de la 9,5 miliarde euro la 3,5 miliarde euro, potrivit lui Claudiu Stafie, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
În acelaşi timp, exporturile au cres-cut cu peste 28%, la 37 miliarde euro, depăşind recordul ultimilor 20 de ani, înregistrat în 2008.
În prezent, România negociază 17 proiecte de investiţii străine, cu o valoare de 1,150 miliarde euro, cele mai multe fiind în domeniul energiei regenerabile, auto şi siderurgie, potrivit reprezentanţilor Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), citaţi de Mediafax. Comparativ cu primele şase luni din 2010, numărul intenţiilor de investiţii este în uşoară scădere, însă valoarea totală este superioară.
Sursele citate estimează că, în acest an, România va atrage investiţii străine directe în valoare totală de 3,5-4 miliarde euro, în creştere cu 30-48% faţă de cele din 2010.
"Domeniile de interes pentru investitorii străini au rămas aceleaşi ca şi în anii precedenţi, respectiv energia regenerabilă, care rămâne un domeniu atractiv pentru investitorii străini ca de altfel şi cel auto. Alte domenii sunt siderurgia, electricele şi electronicele, materialele de construcţie, infrastructura rutieră, sectorul farmaceutic, agricol, turism, bunuri de larg consum, servicii", arată datele CRPCIS.
Zona cea mai atractivă pentru investitori rămâne vestul ţării, dar în ultimul timp au atras valori semnificative de capital străin şi alte regiuni, precum Prahova, Dolj, Dâmboviţa şi Constanţa.
Printre problemele ridicate de investitorii străini, una dintre cele mai frecvente este cea privind capacitatea pieţei de muncă din România de a furniza personal calificat pentru funcţiile de top şi middle management.
De asemenea, investitorii sunt interesaţi şi