Singura noastră centrală nucleară este printre cele mai sigure din lume, spun oficialii, care anunţă investiţii ca să o facă şi mai rezistentă la dezastre. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Evenimentele de la Fukushima, din primăvara acestui an, i-au îngrijorat pe toţi cetăţenii din ţările lumii care au centrale nucleare, inclusiv pe români. După tragedie, autorităţile statelor au anunţat o serie de măsuri pentru evitarea sau atenuarea con secinţelor unor dezastre.
În cazul României, situaţia Centralei de la Cernavodă este una foarte sigură, iar viitorul energiei nucleare din ţara noastră este pe drumul cel bun. Cel puţin aşa susţin oficialii din domeniu, prezenţi, ieri, la Energy Forum, organizat de Finmedia.
Pentru a risipi temerile, Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica, a anunţat ca vor fi investite circa 50 milioane de euro, în 2011 şi 2012, pentru îmbunătăţirea sigu ranţei centralei de la Cernavodă.
"Vom face analize pentru fiecare reactor aflat în funcţiune, pentru securitatea nucleară. De asemenea, vom mări cantitatea de apă de răcire din jurul reactoarelor. Aceste măsuri sunt necesare pentru a trece testele de stres care vor fi derulate în 2011 şi 2012", a anunţat oficialul român.
Teste pentru toate centralele nucleare
La ultima reuniune a International Atomic Energy Agency, s-a stabilit că trebuie efectuate teste de stres pentru toate centralele nucleare din lume, inclusiv pentru cea de la Cernavodă.
Mai mult, potrivit lui Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii din Senat, energia nucleară trebuie să facă parte din viitorul energetic al României, datorită gradului de poluare foarte scăzut şi eficienţei economice crescute.
"În următorii ani, va trebui să înlocuim sau să modernizăm circa 80% dintre termocentralele existent