Deşi mai optimişti, directorii financiari rămân concentraţi pe reducerea costurilor
La nivel de percepţie a activităţilor firmelor proprii, directorii financiari din România sunt încrezători în rezultate mai bune în acest an, însă la nivelul deciziilor, cele privitoare la reducerea costurilor sunt cele preferate. "Chiar dacă o serie de indicatori economici indică posibila ieşire din criza economică, ea persistă în strategiile directorilor financiari. Rezultatele indică o creştere a optimismului în privinţa perspectivelor economice şi financiare, precum şi accelerarea dinamismului pe piaţa locală. Este evident, însă, că la unison cu sentimentul din regiune, criza care a lovit lumea acum trei ani este încă proaspătă în mintea lor", a declarat, într-un comunicat, Pieter Wessel, Partener Taxe, Deloitte România.
Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, chiar dacă 80% dintre respondenţi mizează pe îmbunătăţirea nivelului serviciului datoriei în următoarele 12 luni şi nimeni nu a dat un răspuns negativ la această întrebare, 60% dintre respondenţi consideră în continuare că mediul actual este marcat de o incertitudine economică şi financiară peste nivelul normal, ridicat sau foarte ridicat. "Directorii financiari rămân concentraţi pe reducerea costurilor şi controlul datoriilor. Aversiunea faţă de risc se menţine la un nivel ridicat (70% dintre respondenţi) şi noi alianţe sunt anticipate pe piaţă, 70% dintre respondenţi preconizând un nou val de fuziuni şi achiziţii în România, în următoarele 12 luni", a mai spus Wessel.
Raportul Deloitte mai notează că la întrebarea privind perspectivele financiare faţă de acum trei luni, o pondere importantă de 40% şi-a exprimat optimismul. Totodată, majoritatea companiilor se vor concentra pe pieţele curente, 71% dintre respondenţi vizând venituri în creştere, în condiţiile în care piaţa locală rămâne principal