Iulian Buduru, Ion Ţurlui, Constantin Zlotea şi Dan Mărăşeanu, patru meşteri populari din Giurgiu şi Teleorman au expus astăzi, la Centrul Cultural „Ion Vinea”, peste 30 de lucrări, icoane pictate pe lemn şi sculpturi, în cadrul evenimentului „Meşteri Iconari”.
Lucrările realizate cu minuţiozitate au impresionat vizitatorii expoziţiei, copleşiţi de emoţii fiind şi realizatorii acestora.
Iulian Buduru, este unul dintre cei doi meşteri giurgiuveni care a adus în faţa publicului lucrările sale, icoane sculptate în lemn. Nu a făcut studii de specialitate, s-a lăsat purtat de pasiune şi aşa a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciaţi meşteri populari. Timp de patru ani a lucrat ca bucătar în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca”, însă a continuat să sculpteze.Mai mult, a realizat lucrări chiar şi pentru biserici.
„Am sculptat o mulţime de alte lucruri până să mă opresc la icoane. Toate aceste lucrări le fac din suflet. M-am simţit atras de această artă şi nu m-am oprit”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Iulian Buduru.
Tehnică bizantină
Petra Şerbănescu, artistul plastic ce a deschis expoziţia meşterilor populari, spune că o parte dintre lucrări sunt realizate în stil bizantin şi că respectă întocmai canoanele bisericeşti.
„Ne-am legat de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel pentru a realiza expoziţia, având în vedere că sunt icoane. Sunt icoane pictate pe pânză, icoane sculptate în lemn, unele dintre ele de factură bizantină care respectă canoanele bisericeşti, dar şi specifice secolului XIX, mai libere. Din felul în care sunt realizate se vede că cel care le sculptează le realizează cu mare drag”, a spus Petra Şerbănescu.
Expoziţia „Meşteri Iconari” rămâne deschisă publicului până pe 17 iulie.