În această săptămână se derulează la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău un proiect educațional intitulat Îndemânare şi artă în universul copilăriei (realizare artistică, protecţie şi conservare), materializat, concret, într-o tabără de pictură pe sticlă (icoane). Icoanele vor prezentate vineri, într-o expoziţie la Galeriile de Artă Ioan Sima.
Ideea a fost sugerată de părinţi ai unor elevi de şcoală şi de mai multe cadre didactice, care au observat talentul artistic al copiilor şi au solicitat o îndrumare specializată a acestora.
„Am ales pictura pe sticlă, concretizată în icoane tradiţionale, datorită gradului mai mare de facilitate în execuţie, dar şi datorită spectaculozităţii tehnicii, care, sperăm noi, îi va impresiona pe copii. Dorim să promovăm această formulă, de tabără de creaţie şi protecţie a obiectelor de patrimoniu, pentru elevi, pentru a sugera ideea de ucenicie, de iniţiere, dar şi pe cea de muncă în echipă, de competiţie în interiorul grupului şi de formare a unor relaţii benefice de prietenie între copiii participanţi. Tot demersul este marcat însă de o orientare muzeografică şi vrem să fie receptat ca un demers muzeal, de apropiere, prin intermediul icoanei şi a muncii de artist – meşteşugar – iconar, de muzeu şi de capacitatea acestuia de a stoca obiecte artistice, de a le proteja şi de a valorifica tradiţii culturale”, explică Camelia Burghele, cercetător la muzeul din Zalău .
Proiectul este coordonat și susținut de Dora Jugrăstan, Ela Marianciuc, Camelia Burghele, Olga Orțan, Ana Tulbure și Minorica Panc.
La activități participă 15 copii, împărțiți în două grupe de lucru: o grupă a elevilor din clasa a V a A de la Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu”, parteneră în proiect, care au venit în tabără însoțiți de diriginta lor, doamna profesoară Paula Pocora și încă o grupă, de ”juniori”, care învață și ei