Romania este una dintre tarile din UE cu cea mai mica rata de ocupare in cazul populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, potrivit Eurostat. Astfel, in Romania exista cel mai mare procent al persoanelor din aceasta categorie care nu au niciun venit.
Biroul oficial de statistica al UE arata ca media europeana a ratei de ocupare a scazut in 2010 la 68,6%, fata de 69,1% in 2009.
In 2010, cea mai mare rata de ocupare s-a inregistrat in Suedia, cu 78,7%, Olanda, cu 76,8%, Danemarca (76,1%) si Cipru cu 75,4%. Germania si Austria au fost urmatoarele piete din topul celor cu cea mai buna rata de ocupare, fiecare cu cate 74,9%. La polul opus se situeaza Malta, cu o rata de ocupare de sub 60%, Ungaria cu 60,4%, Italia cu 61,1%, Spania cu 62,5% si Romania cu 63,3%.
Angajatii care muncesc cel mai mult intr-o saptamana sunt cei din Marea Britanie si Austria, iar cel mai putin, cei din Danemarca si Irlanda. Potrivit unui studiu al Manpower, perspectivele de angajare in Romania pentru trimestrul al treilea sunt cele mai optimiste din ultimii trei ani.
"Studiul, la care au participat 765 de angajatori romani din cele zece sectoare de activitate din opt regiuni, indica un ritm activ al angajarilor pentru trimestrul urmator, 28% dintre angajatori anticipand cresteri de personal", se arata intr-un comunicat al companiei.
"Doar 8% dintre ei se asteapta la diminuari in ceea ce priveste numarul de angajati, iar un procent semnificativ, 63, nu anticipeaza nicio schimbare. Previziunea Neta de Angajare, de 20%, este cea mai optimista din trimestrul 4 2008 pana in prezent si una din cele mai puternice din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa)", precizeaza comunicatul.
Previziunea Neta de Angajare este calculata ca diferenta intre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angaja