China nu mai este doar statul cu cei mai multi cetateni din lume, dar si statul cu cei mai multi bani. Si, atunci cand esti campioana mondiala atat la numarul bratelor de munca cat si la rezervele de cash, celorlalti le ramane o singura optiune: cei puternici te curteaza, cei marunti ingenuncheaza.
Premierul chinez, Wen Jiabao, s-a aflat intr-un turneu in Europa pentru a doua oara in mai putin de un an. O vizita ce a starnit, in mod straniu, praful indignarii in presa europeana care s-a intrebat, aproape la unison, daca nu cumva China cumpara tacerea Europei. Straniu pentru ca, doar cu cateva zile inainte de aparitia lui Wen Jiabao in Europa, guvernul chinez a decis eliberarea a doi dintre cei mai cunoscuti dizidenti chinezi anticomunisti: Ai Weiwei si Hu Jia. Desi eliberarea s-a petrecut in pur stil comunist, sub supraveghere si interdictia de a calatori peste granita, ea ramane totusi un gest de receptivitate la presiunile anumitor lideri europeni, fiind vorba in special de inalti oficiali ai UE, precum presedintele Van Rompuy sau Catherine Ashton. Subiectul drepturilor omului bantuie de ani buni dialogul dintre chinezi si europeni, cei din urma adoptand un ton mai nuantat decat aliatii lor americani. Wen Jiabao a vizitat in Rezervele valutare ale Chinei sunt cele mai mari din lume - peste 3000 miliarde dolari, un sfert fiind in euro.
aceste zile Londra, Budapesta si Berlinul. Premierul britanic, David Cameron, nu a ocolit referinta la drepturile omului si nici cancelarul Angela Merkel nu a expediat usor subiectul (un incident simbolic fiind defectiunea tehnica din castile lui Wen, atunci cand Merkel a inceput sa vorbeasca despre acest subiect). Cat despre Budapesta, este suficient sa amintim un titlu consecutiv intalnirii, aparut in presa germana: „Ungaria se ploconeste in fata Beijing-ului”.
De aceasta data, indignarea mediatica