Printre titlurile noi ale verii se numără „Libertate“, „Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri“ sau „Corsarul“. Volume de dragoste, de psihologie practică, de călătorie, thrillere şi romane ale literaturii clasice contemporane ne aşteaptă în librării.
Crizele financiare, sentimentale sau profesionale pot fi date la o parte prin lecturi uşoare, de vacanţă, la care ne îmbie editurile în această vară. Ni se propun titluri provocatoare de psihologie practică, thrillere, SF-uri, ni se dau iluzii despre lumea ideatică a cuplului (de exemplu, „Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediţia pentru bărbaţi", de Gary Chapman, la Curtea veche). De asemenea, autoarea Adriana Petrescu ne propune în această vară să citim „Exerciţii pentru fericire", la Tritonic, subliniind că a avea o stare de bine înseamnă a încerca să dai la o parte, cu o carte în mână, balastul din jur. Unul dintre cele mai tentante titluri, pe care Editura Polirom ni-l recomandă şi despre care Guardian scria că este, probabil, „cel mai bun roman al secolului", este „Libertate", de Jonathan Franzen.
Al patrulea roman al lui Franzen, apărut după succesul extraordinar al „Corecţiilor", are în centru o nouă familie tipică din Midwest. Volumul a fost considerat un veritabil fenomen cultural în Statele Unite: însuşi preşedintele Obama a cerut anul trecut un exemplar, înainte ca romanul să fie lansat oficial, ca să-l poată citi în vacanţă. De asemenea, de neratat sunt cele două volume „1Q84", scrise de Haruki Murakami, alături de cel mai recent titlu al lui Michel Houellebecq, „Harta şi teritoriul", o carte distinsă în 2010 cu Premiul Goncourt.
O serie de noi romane de vacanţă ne propune şi Grupul Humanitas, printre care „Bărbaţi holbându-se la capre", de Jon Ronson, în Colecţia „Râsul lumii", şi „Ceaunul", de Kiyoko Murata, în Colecţia „Cartea de pe noptieră". De altfel cartea a fost ecrani