Planul de austeritate, supus votului în Parlamentul elen, a fost adoptat cu 155 de voturi din 300 de parlamentari prezenţi. De adoptarea acestui plan depindea obţinerea celei de-a 5 -a tranşe a ajutorului de la FMI: 12 miliarde de euro dintr-un total de 110 miliarde. Odată cu aprobarea planului de măsuri, Atena speră să evite falimentul.
Programul de austeritate a primit 155 de voturi pentru în Parlament în timp ce 138 au votat "împotrivă". Planul propus de autorităţi vizează reduceri de cheltuieli, majorări de taxe şi înfiinţarea unei autorităţi de privatizare. Măsuri de austeritate dure
Programul premierului include taxe mai mari pentru restaurante şi baruri, accize majorate pentru păcură şi coborârea pragului pentru aplicarea impozitului de la 12.000 de euro la 8.000 de euro. Potrivit presei elene, povara fiscală suplimentară pentru o familie de patru persoane va creşte cu 2.795 de euro, sumă similară cu venitul pe o lună.
Joi va fi votată o a doua lege, care face posibile măsuri bugetare individuale şi privatizarea unor active ale statului.
Grecia trebuie să implementeze planul de austeritate de 28 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani pentru a-şi asigura fonduri de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, evitând astfel intrarea în incapacitate de plată.
Aprobarea de către Parlament a măsurilor de austeritate reprezintă pentru guvern prima etapă a unui program de 78 de miliarde de euro, care pe lângă reducerile de cheltuieli în valoare de 28 de miliarde de euro decise miercuri vizează şi privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro.
Votul de miercuri din Parlament a fost marcat de ciocnirile violente din stradă dintre manifestanţi şi poliţişti. În Grecia, marţi şi miercuri a avut loc o grevă de 48 de ore.
Potrivit Bloomberg, noile măsuri de austeritate ameninţă să agraveze însă recesiu