Bucuria unui botez sau a unei cununii este, uneori, umbrită de micile amănunte de organizare. Pe lângă banii necesari pentru masă şi dans, ceremoniile religioase au şi ele taxele lor.
Cununia în biserică poate fi, pentru mulţi craioveni, un lux, dacă nu vor să rămână în parohia de care aparţin şi să aibă o ceremonie într-unul dintre lăcaşurile din centru. La o primă privire, taxele pe care bisericile le percep pentru tainele cununiei şi a botezului diferă în funcţie de zonă. Astfel, pentru a-şi uni destinele în faţa unui preot, craiovenii pot plăti şi 700 de lei, la Madona Dudu, unde un botez ajunge la 300 de lei. Creştinarea unui nou-născut rămâne la acelaşi preţ la Sfânta Treime (biserica de lângă Colegiul Naţional Carol I), dar şi la Sfântul Ilie. Numai preţul pentru cununie diferă. La Sfânta Treime, taxa este de 600 de lei, preţ la care, pentru mai mult fast, slujba beneficiază şi de serviciile unui cor, la Sfântul Ilie, tariful scăzând la 500 de lei.
Parohiile de cartier, mai ieftine
O dată cu părăsirea centrului, preţurile ceremoniilor religioase scad. Pentru o parohie de cartier, taxele pentru acest gen de servicii nu prea trec de 300 de lei pentru o cununie şi 150-200 de lei pentru un botez. Biserica Eroii Neamului sau Înălţarea Domnului (de lângă podul Electroputere) percepe 200 de lei pentru taina Cununiei. Creştinarea costă de două ori mai puţin în lăcaşul de cult de lângă fosta uzină de locomotive. Aceste sume, aprobate de Consiliul Parohial, merg, într-un procent destul de însemnat, la construirea unei biserici noi care costă un milion de euro, ne spune preotul paroh.
În alte lăcaşuri, liberul arbitru dictează suma pe care enoriaşii vor s-o ofere pentru cununie sau creştinare. La Biserica Sfântul Calinic, de lângă piaţa din Valea Roşie, tarifele sunt cât „vrea omu’ să dea“, ne spune doamna care vinde lumânări la