La Gilău a avut loc cel de-al doilea campionat naţional de tăiat lemne din România, un sport care tinde să devină tot mai cunoscut la noi în ţară. În promovarea lui se implică din plin Botond Nagy, cel care este de departe cel mai bun român la acest capitol şi, nu întâmplător, a câştigat titlul naţional.
Acest succes l-a propulsat direct la campionatul mondial al tăietorilor de lemne, care va avea loc între 2 şi 4 septembrie, în Olanda. Pasiunea lui Nagy a început să prindă contur abia în 2009, deşi orădeanul, în vârstă de 35 de ani, spera să înceapă mult mai devreme acest sport.
„Tot am urmărit la TV diferite întreceri ale tăietorilor de lemne şi am încercat să iau legătura cu cineva care putea să mă ajute să particip şi eu la asemenea întreceri. Din păcate, până în 2008 nu am avut la cine să apelez. Atunci a fost prima tabără de pregătire care s-a organizat pentru a coopta cinci oameni la lotul naţional. Am participat şi i-am bătut pe toţi", povesteşte Nagy primul contact cu un sport ce i-a adus deja destulă notorietate, dar nu în România.
42 de secunde, recordul mondial
„Am fost primul sportiv care a reprezentat România la un campionat mondial, am devenit cunoscut printre străini şi în fiecare an sunt invitat la 6-7 demonstraţii în afara ţării. Şi în România particip alături de alţi sportivi la diferite show-uri, dar dincolo de graniţă doar eu sunt invitat", a mai spus Botond Nagy, cel care este şi selecţionerul echipei României de tăiat lemne. Marele necaz al bihoreanului este că nu există o federaţie de specialitate în România, astfel că trebuie să treacă un timp mai îndelungat pentru ca acest sport să poată deveni cu adevărat cunoscut.
„Tradiţia este o chestie foarte importantă pentru ca tăiatul lemnelor să fie cunoscut în România. Oricum, eu fac toate demersurile, ba chiar am trimis anul trecut la Agenţia Naţională pentru Sport to