Sute de copii din judeţul Vaslui o iau pe cărări greşit de la vârste din ce în ce mai fragede. Indiferenţa autorităţilor, a familiei, dar şi sărăcia lucie în care aceştia trăiesc îi determină să intre în tagma rău-famată a delicvenţilor. La Bârlad, o mână de oameni încearcă să-i aducă pe calea dreptă. Angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Copiilor Delicvenţi din Bârlad se ocupă de soarta a zeci de minori certaţi cu legea. Vă prezentăm câteva dintre cele mai impresionante poveşti de viaţă ale acestora.
Se spune că e nevoie de o răbdare de fier pentru a educa şi creşte un copil. Imaginaţi-vă cât de greu este să ai în grijă un copil care, pe lângă greutăţile inerente vârstei pe care le provoacă celor din jur mai şi fură, înjură sau sar la bătaie. Vorbim aici de copii care provin din familii dezorganizate, cu părinţi alcoolici, întemniţaţi sau care ei înşişi îşi trimit copii la furat.
Mulţi dintre copiii-infractori de astăzi devin criminalii sau hoţii de mâine. Implicarea celor din jur mai oferă o şansă acestora pentru a le schimba destinul. Asta încearcă să facă angajaţii centrului din Bârlad care se ocupă de minorii delicvenţi. Aceştia recunosc însă că e o muncă sisifică şi că nu întotdeauna această muncă are şi efectul dorit.
Furturi, violenţe, devieri sexuale...
„Nu putem face minuni, dar putem ameliora sau îndrepta situaţia acestor copii. În acest centru nu sunt doar copii care au comis diferite infracţiuni, ci şi cei cu tulburări de comportament care pot duce la apariţia acestora. Sunt copii care au abandonat şcoala la vârste fragede, dependenţi de diferite substanţe nocive, predispuşi spre vagabondaj şi agresivitate", ne-a spus Esmeralda Bâgu, şefa centrului bârlădean.
50 de copii cu vârste sub 14 ani beneficiază de supraveghere la domiciliu. Practic, angajaţii acestui centru merg periodic la ei acasă pentru a le urmări ev