Fostul bloc comunist rezista la criza actuala mult mai bine decat vest-europenii; Marea Britanie se pregateste pentru scaderea consumului si marirea inflatiei iar economiile emergente ale Asiei vad un priten in noul lider FMI, asteptand de la acesta o mai mare reprezentantivitate.
Europenii din centrul si estul continentului resimt un declin mic la nivelul calitatii vietii in actuala criza economica, in ciuda faptului ca au fost afectati mult mai puternic decat vest-europenii de criza financiara.
Desi fostul bloc comunist a fost printre cele mai afectate regiuni din lume, evidentele statistice arata faptul ca populatia nu resimte la fel de dur efectele, desi unele dintre aceste tari au suportat masuri de austeritate mai dure decat cele din Grecia sau Irlanda, se arata intr-un studiu citat de Financial Times.
43 la suta dintre cei intervievati s-au declarat multumiti de viata pe care o duc in prezent, in scadere cu doar un procent fata de 2006, ceea ce inseamna ca ultimii ani de criza n-au afectat foarte mult stilul de viata al acestor regiuni. Totodata, studiul arata ca increderea acestor populatii in democratie si in economia de piata ramane neatinsa de criza.
Studiul, realizat de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala, a presupus chestionarea a 39.000 de gospodarii din 34 de tari, inclusiv 29 de economii de tranzitie, in mare parte din fostul bloc comunist din Europa de Est si fosta URSS. Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Suedia au fost incluse in studiu pentru comparatie.
"Dat fiind faptul ca impactul crizei asupra vietii oamenilor a fost unul puternic, este remarcabil ca efectul asupra calitatii vietii nu este unul puternic", a declarat Erik Berglof, economist sef la EBRD.
Marea Britanie, amenintata de inflatie
Guvernatorul bancii centr