In urma cu 20 de ani, murea Tratatul de la Varsovia, uniunea armata a lagarului comunist, care se vroia o alternativa la NATO, infiintata si consolidata sub atenta supraveghere a Moscovei. Acum doua decenii, alianta militara din Est a fost "ingropata" fara fast si nimeni nu a varsat o lacrima la moartea ei.
"Astazi, inainte de pranz, am semnat protocolul care consfinteste sfarsitul Tratatului de la Varsovia. Asta inseamna ca de azi acesta nu mai exista", declara, la 1 iulie 1991, fostul disident si presedinte pe atunci al Cehoslovaciei, scriitorul Vaclav Havel. La aproape 40 de ani de la infiintarea uniunii armate, din ordinul Moscovei, Tratatul de la Varsovia inceteaza sa mai existe.
Incepea un nou capitol al istorie europene. "Decizia noastra este istorica, deoarece, odata cu ea, ne luam adio de la era in care Europa a fost separata ideologic. In fata noastra se afla viziunea unei Europe libere, democratice si unite" a completat Havel, in timpul aceleasi ceremonii, care consfiintea destramarea unei aliante de trista amintire, pentru cehoslovaci si nu numai, noteaza Deutsche Welle.
Funeralii second-hand
Nu este nicio coincidenta ca aceasta ceremonie a avut loc tocmai la Praga. Cea mai cunoscuta operatiune militara a Pactului are loc in august 1968. Atunci, soldati ai Pactului de la Varsovia invadeaza Cehoslovacia, inabusind in mod brutal miscarea de reformare initiata de intelectuali, in cadrul manifestatiilor ce au ramas in istorie sub numele de "Primavara de la Praga". A facut senzatie la acea vreme refuzul lui Ceausescu de a participa alaturi de sovietici la operatiunea de intimidare a protestatarilor cehi.
75.000 de soldati sovietici raman in Cehoslovacia, pentru a preveni orice incercare de revolta a populatiei impoptriva regimului comunist. Astfel, ajutorul "fratesc", pe care tarile din cadrul pactului