Dupa aproape doua decenii de cand romanii sunt asaltati de stiri violente la TV, CNA vrea sa puna piciorul in pragul audientelor si sa desfiinteze "jurnalele ororilor". Concret, pana la ora 22.00 va fi interzisa difuzarea programelor despre sinucideri sau omoruri.
Este suficienta masura pentru a nu mai fi difuzate astfel de informatii sau posturile TV vor gasi solutii sa incalce la limita decizia CNA? Cum va afecta interzicerea stirilor violente in timpul zilei audientele televiziunilor?
Jurnalul de la ora 5, idee importata de altfel in Romania, ar putea disparea de pe ecrane. Fara stiri care contin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilari/automutilari sau tehnici criminale ori practici oculte intre 6 si 22.00, a decis CNA.
"Este o situatie disperata si eu cred ca cere masuri disperate. Am vazut ca detaliile furnizate de povestile prezentate la stiri au fost suficient de interesante pentru tinerii aflati in situatiile evidente de deruta, incat ei au copiat modul de operare, unii au reusit sa-si ia viata, altii au reusit sa fie opriti", este argumentul Cristinei Trepcea, membra CNA, cu care este de acord de altfel si presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.
El a declarat pentru Ziare.com ca au fost facute studii care au demonstrat ca stirile despre sinucideri determina si alte persoane sa faca acest pas.
"Exista studii academice in SUA, facute in urma cu ani de zile, care au demonstrat ca in momentul in care este difuzata o stire despre sinucidere, ea are un efect declansator pe persoane care sunt in pragul deciziei si ii determina sa faca pasul. Creste rata de sinucideri cu un procent semnificativ in urma difuzarii acestor stiri. Asta nu inseamna ca se sinucid pentru ca se sinucid altii. Decizia este pe muchie si are efect de trigger", a spus Mircea