Orice incercare de a pune in dezbatere teme importante si, mai ales reformiste, este strivita in Romania, dintr-un bun inceput, sub un noian de acuzatii, lamentatii si interpretari alarmiste. Si aceasta este unul dintre motivele pentru care reusim sa facem, in cel mai bun caz, doar pasi mici si ezitanti spre modernizare.
Va aduceti aminte cum exceptionalul studiu privind riscurile demografice a fost demonizat, deoarece fusese patronat de presedintie, pentru propunerea de legalizare a prostitutiei si dezincriminare a consumului de droguri usoare, desi documentul, foarte amplu, continea numeroase alte aspecte incomparabil mai importante? Ei bine, s-a intamplat din nou cu proiectul de reforma a societatii romanesti - "Ordoliberalismul si economia sociala de piata". lansat de Institutul de Studii Populare (ISP).
Proiectul propune cateva idei prin excelenta de dreapta, intre care cel mai mult au atras atentia desfiintarea sistemului public de pensii, privatizarea totala a sistemului de sanatate si desfiintarea salariului minim. Nici nu se sfarsise dezbaterea, ca un val de isterie a cuprins televiziunile de stiri, caci, nu-i asa, proiectul patronat de Valeriu Stoica era numai bun de transformat intr-o ghiulea catre Palatul Victoria si PDL, cu atat mai mult cu cat premierul a participat la dezbatere. "Sariti romani, ca Boc vrea sa va desfiinteze pensiile si sa va lase fara salarii1", au urlat dintr-o suflare toti oamenii mogulilor.
In panica au intrat si unii membri ai PDL, in frunte cu Cezar Preda, care a simtit nevoia unei luari de pozitie ferme: "Este inadmisibil si inacceptabil ca domnul Valeriu Stoica sa duca PDL intr-o zona complet straina de doctrina populara, sa-l cheme pe seful partidului sa-i gireze o intalnire bazata pe doctrina ordoliberala, care propaga desfiintarea salariului minim si a pensiilor de stat. Trebuie luate masur