Una din şase bănci ar putea să nu treacă testele de stres la care sunt supuse în prezent băncile europene, conform unei surse financiare din zona euro, deoarece oficialii se luptă să stabilească un prag pentru cele cu probleme, transmite Reuters.
Rezultatul, care se speră că va convinge investitorii că băncile din UE nu mai au probleme financiare, va adăuga presiuni asupra statelor care ezită să-şi sprijine băncile, dacă acestea nu reuşesc să obţină singure bani.
Sursele din zona euro au declarat că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va anunţa în următoarele săptămâni că între 10 şi 15 din cele 91 de bănci nu au reuşit să treacă testele de stres, mai ales în Grecia, Germania, Portugalia şi Spania.
Aceste teste vor oferi un prim tablou al situaţiei financiare a băncilor europene, după ce testele de stres de anul trecut au fost criticate că nu au fost suficient de dure.
EBA, organism cu sediul la Londra, a lansat în luna martie a acestui an o nouă rundă de teste de stres în rândul a 91 de mari bănci europene, care reprezintă 65% din activele bancare din UE. Rezultatele acestor teste ar urma să fie cunoscute la mijlocul lunii iulie.
Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse unei prime runde de teste de stres şi doar şapte instituţii nu au reuşit să treacă aceste teste. Analiştii au criticat prima rundă de teste de stres pentru că a utilizat criterii mult prea relaxate. De exemplu toate băncile irlandeze supuse examinării au trecut testele de stres pentru ca câteva luni mai târziu sectorul bancar irlandez să fie salvat de la colaps prin intervenţia Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.
Noile teste vor verifica în ce măsură băncile pot absorbi pierderile, cum ar fi împrumuturile neachitate în cazul expunerii la probleme economice sau la scăderea preţurilor proprietăţilor imobi