Croaţia şi-a încheiat joi cu succes negocierile de aderare la Uniunea European şi ar urma să devină cea de-a 28-a membră a blocului începând cu 1 iulie 2013, a anunţat preşedinţia ungară a UE, citată de AFP, potrivit Mediafax.
'Este o zi istorică pentru Croaţia şi Uniunea Europeană /.../ Dacă totul decurge după cum este prevăzut, Croaţia va deveni cea de-a 28-a membră a UE începând cu 1 iulie 2013', a declarat la Bruxelles ministrul ungar de externe Janos Martonyi, a cărui ţară asigură preşedinţia turnantă a UE.
"Putem de acum să spunem că obiectivul este o integrare începând cu 1 iulie 2013", a adăugat el.
Vicepremierul croat care se ocupă de Afaceri Europene Gordan Jandrokovic a subliniat că aceasta este o zi "importantă pentru Croaţia".
El a promis că ţara sa va fi unul dintre"principalii avocaţi" ai extinderii UE cu alte ţări din Balcani.
Croaţia a încheiat oficial, joi, cu câteva ore înainte de terminarea preşedinţiei ungare a UE, negocierile de aderare începute în 2005, după ce a obţinut săptămâna trecută acordul liderilor europeni.
Capitolele, în număr de 35 în total, au jalonat acest lung parcurs al negocierilor. Acestea urmăresc ca o ţară candidată să îşi adapteze legislaţia normelor europene în toate domeniile: justiţie, drepturi fundamentale dar şi concurenţă, transporturi, energie, politică economică şi monetară, agricultură, pescuit, fiscalitate.
Discuţiile au durat mult pe dosarele justiţiei, UE cerând progrese în materie de luptă împotriva corupţiei, urmărirea criminalilor de război şi cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, precum şi o reformă a justiţiei care să asigure independenţa judecătorilor.
Următoarea etapă este redactarea tratatului de aderare. Zagrebul speră că documentul de aproximativ 100 de pagini, care trebuie redactat în cele 23 de limbi oficiale ale