Comisia Europeană a propus miercuri (29 iunie) bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020. Cei peste un trilion de euro vor fi în mare parte investiți în creșterea economică a statelor UE, plan care, avertizează unele state membre, este "prea ambițios".
Bugetul UE, cu 5% mai stufos decât cel acordat în 2007-2013, va aduce mai mulți bani pentru dezvoltarea regiunilor UE, va continua să susțină fermierii mici și mijlocii și va ajuta la crearea mai multor locuri de muncă, spune Comisia Europeană (CE).
Citește și: Bugetul UE 2014-2020: Ce-ar putea câștiga România?
Suma propusă de CE a fost criticată miercuri de guvernul britanic ca fiind "prea ambițioasă". Liderii UE, prezentând miercuri (29 iunie) seară planurile lor bugetare, au spus că banii pentru următorul cadrul financiar (2014-2020) au ca obiectiv principal investițiile.
"Trebuie să ne gândim pentru perioada de după anul 2014, trebuie să ne gândim la investiții," a spus președintele CE, Jose Manuel Barroso.
Președinția UE poloneză (1 iulie - 31 decembrie 2011), sub guvernanța căreia se va vota bugetul UE, a propus, de asemenea, ca banii acordați după 2014 să fie dedicați creșterii economice, iar măsurile de austeritate, care au dominat agenda politică a statelor membre încă de la începutul crizei economice din 2008, să fie înlăturate.
"Președinția poloneză are un rol foarte important în bugetul UE, pentru că ea este cea care îl va contura," a spus Barroso.
Bugetul UE trebuie mai întâi să treacă prin scrutinul Parlamentului European, care îl va amenda și aproba, iar apoi va trebui votat în cadrul consiliului, în care toate statele membre vor cădea de acord asupra unei sume finale. Dezbaterile vor fi aprinse, prezice președintele CE, din moment ce bugetul a fost propus miercuri (29 iunie) după multe luni de divergențe între statele UE și instituțiile europene. Comisia Europeană cere ma