La fumatorii care au fost supusi tomografiilor computerizate s-a observat o reducere de 20% a riscului mortalitatii, spre deosebire de cei care au facut radiografii simple.
Organizatia de cercetare a bolilor pulmonare a inceput in 2002 un studiu pe 53.454 voluntari cu risc mare de a dezvolta cancer pulmonar. Conform AFP, tomografia scade riscul deoarece poate observa tumorile in stadii incipiente, atunci cand mai pot fi tratate. Sipmtomele apar de obicei atunci cand este prea tarziu pentru a mai putea salva pacientul, asa ca fumatorii inraiti, care sunt in cel mai mare pericol de a dezvolta aceasta boala, ar trebui sa-si faca periodic un control.
Cercetatorii au comparat rata mortalitatii la fumatorii intre 55 si 74 ani care isi faceau tomografie odata la 3 ani cu cea a fumatorilor care nu aveau parte decat de radiografii. In cursul studiului de aproape 10 ani au fost monitorizate persoane care fumau un pachet de tigari pe zi timp de minim 30 ani, dar care nu aveau istoric de boala pulmonara in familie sau simptome specifice afectiunii.
Tomografia computerizata foloseste raze X pentru a obtine imagini multiple ale intregului piept, in timp ce radiografia ofera o singura poza, dintr-un singur unghi, unele tumori putand foarte usor ramane ascunse.
"Pentru prima data exista un studiu care sa ateste importanta tomografiilor computerizate in lupta cu moartea", afirma Ilana Gareen, co-autoare a cercetarii. "Scanarea, impreuna cu diagnosticul pus de medic, vor lucra impreuna in favoarea pacientului, oferindu-i sanse reale de reusita in lupta cu boala", adauga ea.
Rezultatele studiului au fost publicate recent in Jurnalul Englez de Medicina, aratand date concludente ce atesta rolul tomografiilor in scaderea mortalitatii.
La fumatorii care au fost supusi tomografiilor computerizate s-a observat o re