Iata-ne, asadar, ajunsi la termenul dat de presedintele Traian Basescu pentru evaluarea fiecarui ministru in functie de criteriul absorbtiei fondurilor europene.
"Sunteti deja un cabinet rodat, nu aveti nicio justificare sa spuneti: nu am putut sa cheltuiesc bani. Doar daca nu ati stat cu ochii, cu atentia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavostra care trebuiau sa aprobe proiectele si sa dea drumul la bani. Daca ati avut aceasta lipsa de inspiraie, va trebui, dupa 30 iunie, cand se trage linia si vedem cum am realizat investitiile pe semestrul unu, sa va ganditi daca mai puteti face parte din Cabinet. Eu sper sa nu fim in situatia asta, desi executia nu este buna in momentul de fata", le-a spus Traian Basescu membrilor cabinetului la inceputul sedintei de guvern pe care a prezidat-o luna aceasta.
Ce arata evaluarea, potrivit cifrelor oficiale? Anca Boagiu, Transporturi - 2% din fonduri; Traian Igas, Administratie si Interne - sub 4%; Gheorghe Ialomiteanu, Finante 7%; Laszlo Borbely, Ministerul Mediului - 10%. Mai bine sta Elena Udrea, Ministerul Dezvoltarii Regionale - 20%. In schimb, se pare ca acest minister a aprobat proiecte cu mari hibe pentru care acum Comisia Europeana a blocat finantarea si este chiar posibil sa ceara banii inapoi.
Ansamblul este dezastruos. N-am atras decat putin peste 11% din fondurile pe care le avem la dispozitie de la aderare pana in 2015, in conditiile in care, spre exemplu, Ungaria a atras cam 80%, iar Polonia a atins 100%. Si, ca sa punem sare pe rana orgoliului national, ne-a intrecut Bulgaria. Procentele noastre ridicole ar trebui sa pregateasca nu doar o remaniere a cabinetului, ci o schimbare integrala a acestuia, in frunte cu premierul. Cu atat mai mult cu cat Emil Boc anunta imediat dupa prima investire, la inceputul lui 2009, ca absorbtia fondurilor europene va fi prin