Nivelul de toleranţã faţã de etnia romã a crescut uşor faţã de anul trecut. Un raport realizat de CCSB şi prezentat de Asociaţia Pro Democraţia aratã cã un numãr impresionat de români cred cã percepţia negativã despre etnia romã s-ar schimba dacã presa ar prezenta mai multe mesaje pozitive la adresa etniei.
82% dintre români cred cã în cazul în care un membru al etniei rome ar gãsi pe strada un geamantan cu bani nu ar preda-o la secţia de poliţie, în timp ce 52 % cred cã ar fi caracteristic pentru membrii acestei etnii sã o pãstreze.
Pe de altã parte, un numãr impresionat de 92% dintre respondenţi, cred cã percepţia negativã despre etnia romã s-ar schimba dacã ar fi prezentate în presã mai multe mesaje pozitive la adresa lor.
Întrebate dacã în România existã o problemã cu romii, 69% dintre persoane au rãspuns afirmativ, spre diferenţã de cei 27 % care nu vãd aceastã problemã. Totuşi oamenii sunt conştienţi de faptul ca prezentarea informaţiilor legate de etnia romã creioneazã o imagine mai degrabã negativã a comunitãţii.
În acelaşi timp însã, sondajul CCSB aratã faptul cã peste jumãtate din populaţie, cu trei procente mai mult în comparaţie cu luna noiembrie a anului trecut, considerã cã presa este obiectivã.
Când vine vorba de calitãţi şi defecte, romii sunt vãzuţi drept leneşi, hoţi şi murdari.Totuşi din statistici se observã o toleranţã crescutã faţã de etnie. 57 % dintre români afirmã cã au vecini romi pe care îi salutã, 21 % se viziteazã cu romi iar 41% îşi fac cumpãrãturile în magazine cu angajaţi de etnie romã. Cezara David, Romani Criss, despre rezultatele studiului, într-un interviu de Lea Berzuc
Nivelul de toleranţã faţã de etnia romã a crescut uşor faţã de anul trecut. Un raport realizat de CCSB şi prezentat de Asociaţia Pro Democraţia aratã cã un numãr impresionat de români cred cã percepţia negativã d