Ministrul Economiei a refuzat să-l înlocuiască pe directorul de la Oltchim, char dacă acesta a adus combinatul în pragul falimentului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚ
Şef peste Ministerul Economiei, Ion Ariton îi ţine spatele lui Roibu-împărat de la Oltchim. La sfârşitul anului trecut, reprezentantul Ministerului Economiei şi Mediului de Afaceri în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Oltchim SA a votat împotriva revocării din funcţie a preşedintelui - director general al Oltchim SA, Constantin Roibu, sub conducerea căruia compania a înregistrat rezultate negative din 2007 încoace.
Contract între Roibu şi Roibu
Când vine vorba de îndeplinirea indicatorilor de per formanţă de către Constantin Roibu, Ariton şi subalternii săi bagă capul în nisip.
"Evenimentul zilei" l-a întrebat oficial pe ministrul economiei care sunt criteriile de performanţă pe care le-a stabilit, pentru anii 2007 - 2010, ani în care Oltchim a funcţionat pe pierdere, şi care au fost argumentele pe baza cărora ministerul a refuzat să-l detroneze pe Roibu. Ministrul nu a răspuns, iar singura referinţă o avem de la purtătorul de cuvânt: "Conducerea S.C. OLTCHIM S.A. e asigurată de către directorul general şi directorul economic, în baza contractelor de mandat încheiate cu societatea".
Altfel spus, criteriile de performanţă sunt negociate în şedinţa consiliului de administraţie (CA), între directorul general Constantin Roibu, preşedintele CA, Constantin Roibu, şi alţi invitaţi, pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în AGA, unde acţionar majoritar este Ministerul Economiei.
Rezultate negative
Oltchim a înregistrat, între 2008 şi 2010, pierderi din exploatare de 311 milioane de lei. Pe 31 martie 2011, datoriile ce trebuie plătite de Oltchim într-o perioadă de până la un an se cifrau la 1,28 miliarde lei, iar cele